Benodigde interesse(s)

 • HBO
 • .NET
 • IoT
 • Cloud
 • Software Architecture

Wat krijg je

 • Trainingen gericht op jouw afstudeertraject
 • Een uitdagende afstudeeropdracht
 • € 1000 vergoeding of € 500 en lease auto
 • Professionele begeleiding
 • Sparren met andere afstudeerders en collega’s
 • Twee vakantiedagen per maand

Wat je gaat doen

Geloof jij net als Info Support dat innovaties als Internet of Things de toekomst hebben? Ga jij de uitdaging aan en ontwikkel jij een IoT Test Suite die ervoor zorgt dat IoT-oplossingen in productie correct werken, ook als de omstandigheden in productie heel anders zijn dan tijdens het ontwikkeltraject? Lees dan snel verder!

Omschrijving

Ontwikkelaars en testers van oplossingen met een IoT-component hebben in steeds grotere mate te maken met de uitdaging dat de situatie tijdens het ontwikkeltraject afwijkt van die tijdens productie.

Ook komt het bij dergelijke oplossingen maar zelden voor dat er slechts één device gebruikt wordt in productie. In sommige gevallen bestoken duizenden devices tegelijkertijd de oplossing met data. Dat kan betekenen dat een oplossing dynamisch moet schalen, afhankelijk van de belasting op dat moment. Systemen gedragen zich onder grote druk in de meeste gevallen anders dan wanneer er minder van gevraagd wordt. Dit heeft onder andere te maken met fysieke grenzen van hardware en infrastructuur. Dit gedrag is moeilijk te simuleren met een reguliere testopstelling, waarin het vaak niet mogelijk is om duizenden echte devices beschikbaar te hebben.

Bovendien kan het voorkomen dat er verschillende typen devices worden gebruikt, waardoor de oplossing met verschillende protocollen overweg moet kunnen.

Ten slotte komt het regelmatig voor dat de devices zelf zich niet consequent gedragen. De stroom aan geleverde gegevens kan met pieken en dalen komen. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de geleverde gegevens. Daarnaast kan met sommige devices een dialoog aangegaan worden en is er dus sprake van request/response. Ook dan kan er sprake zijn van pieken en dalen, vooral wanneer het gaat om grote hoeveelheden devices.

Je kunt tijdens je afstuderen werken met de nieuwste technieken
Bram – Software Engineer en oud-afstudeerder

Onderzoek

Tijdens deze opdracht bouw je een test suite voor IoT devices, met als doel dat oplossingen voor IoT devices correct blijven werken in productie, ook als de omstandigheden in productie anders zijn dan tijdens het ontwikkeltraject. De test suite moet in staat zijn om zo goed mogelijk een productiesituatie te simuleren waarbij sprake is van een variabel aantal ‘devices’. Daarnaast moet de suite zo goed mogelijk een slecht voorspelbare IoT-productieomgeving kunnen nabootsen, onder andere door de volgende kenmerken:

 • Variabele hoeveelheid verschillende ‘actieve’ devices over de tijd heen;
 • Gebruik van softwarematige device templates die binnen marges van elkaar kunnen verschillen in eigenschappen en gedrag;
 • Specificatie van ‘gebeurtenissen’ die het gedrag van een groot aantal devices tegelijkertijd beïnvloeden om bijvoorbeeld piekmomenten te simuleren;
 • Devices moeten ook deel kunnen nemen in request/response scenario’s als dat nodig is;
 • Devices moeten in staat zijn om te rapporteren over ‘hun kant’ van de simulatie. Hoe snel hebben zij bijvoorbeeld feedback gekregen van het geteste systeem op bepaalde momenten?

De test suite moet het eenvoudig maken voor de gebruiker om devices met verschillende protocollen te ondersteunen:

 • ‘Record’ functionaliteit moet het mogelijk maken om communicatie met het device op te nemen;
 • ‘Playback’ functionaliteit kan vervolgens gebruikt worden om opgenomen communicatie opnieuw af te spelen, waarbij het voor de oplossing lijkt alsof er met het echte device gecommuniceerd wordt.

Naast bovenstaande punten is het van belang dat de test suite gemakkelijk is in het gebruik voor ontwikkelaars en testers:

 • Het moet mogelijk zijn om tests als onderdeel van een deployment pipeline te kunnen laten meedraaien;
 • De configuratie van de tests moet via een grafische UI kunnen plaatsvinden. Denk aan een UI waarbij componenten op basis van templates bij elkaar kunnen worden gesleept en in een bepaalde volgorde kunnen worden geplaatst.

Omdat het potentieel om grote hoeveelheden gesimuleerde devices gaat, is het een extra uitdaging om zo met de beschikbare infrastructuur om te gaan dat dit mogelijk is. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn dat de test suite zich zelf dynamisch moet opschalen in de cloud om een zware simulatie te kunnen draaien.

Je gaat deze opdracht samen met iemand van Info Support verder uitwerken. Dit met als doel om tot een definitieve afstudeeropdracht, compleet met deliverables, te komen die bij jou past! Wij zien graag dat je afstudeerperiode een onvergetelijke tijd wordt en een mooie start van jouw carrière. Jouw ontwikkeling staat centraal en daar bieden we je bij Info Support alle ruimte voor!

Afstuderen bij Info Support

Sollicitatieprocedure

1

Kennismakingsgesprek

Je voert een kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs Werving & Selectie. Het geeft jou een beeld van Info Support en we kijken samen naar je achtergrond, werkervaring, vaardigheden, ambities en drijfveren.

2

E-assessment

Is er een wederzijdse klik, dan plannen we een selectiegesprek in. Ook ontvang je een uitnodiging voor een online assessment en onze Devskiller. Het e-assessment bestaat uit een cognitieve capaciteitentest, een persoonlijkheidsvragenlijst en een drijfveren test. De resultaten van het e-assessment en de Devskiller maken onderdeel uit van het selectiegesprek.

3

Selectiegesprek

Je voert het selectiegesprek met een van onze Business Unit Managers, een Technisch Screener en de Adviseur Werving & Selectie. Tijdens dit gesprek staan we stil bij je consultancy skills, persoonlijkheid en vakinhoudelijke kennis.

4

Contractondertekening

Na het selectiegesprek vindt een evaluatie van het gesprek plaats en koppelen we de uitkomst hiervan zo snel mogelijk aan je terug. Bij een positieve uitkomst, ontvang je van ons een contractaanbieding. Als je besluit in te gaan op de aanbieding, teken je jouw contract met een van onze directeuren. Als er geen aanbieding komt, lichten we je persoonlijk toe op welke gronden we tot die beslissing zijn gekomen.

Meld je aan voor deze opdracht

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.